středa 24. října 2012

Biftek ze svíčkové mladého býčka


Tak jsem se opět pustil do
menšího kulinářského zážitku.
Odvážil jsem se udělat bifteky
z pravé svíčkové. Musím přiznat,
že jsme z toho měl docela strach,
protože cena toho 1,5 kg válečku
nebyla úplně nejmenší.

Nejprve tomu předcházelo studování internetu a mnoho zkušeností ostatních kuchařů. Nejvíce mi asi pomohl návod z této stránky - mohu jen doporučit http://www.gurmanka.cz/.

Tak pojďme na to.


Ingredience :

Hovězí svíčková
čerstvě mletý pepř
hrubozrná sůl - nejlépe mořská
rozmarýn
olivový olej
mrkev
fazolové lusky
květák
čerstvé hříbky
hovězí vývar
smetana na vaření
potravinářský špagát

Postup :

Alespoň 12 hodin před samotnou
přípravou jsem naporcoval maso
na cca 4cm silné špalky,
které jsem hřbetem ruky promačkal.
Potravinářským provázkem jsem
bifteky vytvaroval zpět do původního
tvaru.

Ovázané bifteky jsem lehce potřel
olivovým olejem a posypal pepřem
a a přidal štípek rozmarýnu. Takto naložené bifteky dáme do lednice a necháme odpočívat.

K samotné přípravě jen podotknu, že kvalitní pánev s těžkým dnem je výhodou, ne-li skoro podmínkou, protože se dá nahřát na mnohem vyšší teplotu než obyčejné teflonové pánve. Použijte buď litinovou nebo nějakou grilovací.

Pánev nahřejeme na co nejvyšší teplotu a naložené bifteky dáme osmahnout z každé strany 3 minuty. Poté ztlumíme plamen a necháme dojít z každé strany 2 minuty. Poté maso vyjmeme z pánve a necháme odpočnout. Stačí teplý talíř příkrýt alobalem. Po 5 minutách dáme bifteky do předehřáté trouby na 3 minuty na 200°C.


Takto připravované bifteky jsou tzv "medium". Připravené bifteky servírujeme na nahřáté talíře s opékanou jarní zeleninou, hříbkovou omáčkou z dochucenou hovězím vývarem - pro zjemnění chuti přidáme smetanu.



Foto rozkrojeného bifteku bohužel nemám - nestihl jsem to =) Ale osobně jsme byl naprosto spokojen, krásně růžový střed, maso nádherně měkké.
Mohu jen doporučit.





Žádné komentáře:

Okomentovat